Wolne słowa. Zestaw podręczny do ćwiczeń indywidualnych i zbiorowych – Europejski Poeta Wolności

pobrane„Wolne słowa” to niezwykły album-przewodnik, a także zaproszenie do odkrywania nieskończonych możliwości, jakie daje nam poezja. Znajdują się tu rozmaite teksty – interpretacje wierszy, wywiady, ale również m.in. grafiki. Wszystko to ma na celu zaangażowanie czytelnika oraz – jak tłumaczą redaktorzy tomu, Zofia Król i Grzegorz Jankowicz – sprawdzenie jak poszczególne praktyki literackie tegorocznych finalistów nagrody EPW oddziałują na odbiorców.

W atrakcyjnej formie (np. mapa) pokazano tu artystyczne informacje biograficzne poetów, ciekawostki dotyczące konkretnych książek, graficzne interpretacje lub charakterystyki poszczególnych tomów poetyckich.

Tegoroczna laureatka gdańskiej Nagrody, Ana Blandiana, w ekspresyjny sposób zdradza czym dla niej jest pisanie oraz jaki ma stosunek do poezji czy literatury. Lidia Dimkovska zaprasza do świata poezji uchylając rąbka swojej intymności. W szczerych wyznaniach Yahya Hassan dzieli się z czytelnikiem ważnymi momentami życia, które skierowały go na drogę literatury. Kilka słów z osobistego, poetyckiego leksykonu definiuje Anikó Polgár. Zaś Siergiej Stratanowski przygotował bardzo ciekawy artykuł pt. „O uprawianiu poezji jako doświadczeniu wolności”.

 „Wolne słowa” przynoszą mnóstwo arcyciekawych informacji nie tylko o poetach, wierszach czy intencjach, ale także o pracy tłumacza. Joanna Wajs opowiada m.in. o rozterkach związanych z przekładem wierszy V. Bianconiego. Adam Pluszka, tłumacz Blandiany wspomina o problemach „wolności słowa” w ojczyźnie poetki. Danuta Cirlić-Straszyńska charakteryzuje Dimkovską i jej poezję w kontekście np. narodowych stereotypów. O języku, kampanii reklamowej i sukcesie „Wierszy” Hassana mówi Bogusława Sochańska. Michał Lipszyc zdradza, z jakim polskim poetą porównałby Daniela Jonasa. W podróż do przeszłości (także języka) w poezji Polgár zachęca tłumaczka, Anna Górecka. Adam Pomorski dzieli się swoimi spostrzeżeniami m.in. na temat odpowiedzialności w poezji Stratanowskiego.

Nie sposób wymienić wszystkich tematów, o których piszą poeci i którymi dzielą się ich tłumacze. Niech powyższe hasła staną się iskrą podsycającą ciekawość, bo zapewniam, że to tylko ułamek zagadnień, które skrywa ta niesamowita publikacja.

„Wolne słowa” przynoszą wiadomości, których dotąd nie znaliśmy, pogłębiają wiedzę o artystach, ujawniają ich pasję literacką, przybliżają twórczość. Ale również inspirują, zdradzają jak wiele w sobie skrywa literatura, pokazują moc poezji czy niezwykłą relację poeta – wiersz – czytelnik.

Kinga Młynarska

About the author
Kinga Młynarska
Mama dwójki urwisów na pełny etat, absolwentka filologii polskiej z pasją, miłośniczka szeroko pojętej kultury i sztuki. Stawia na rozwój. Zwykle uśmiechnięta. Uczy się życia...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *