WIERSZE: Ewelina Kosik

SZUFLADA poleca:

59752_560535207310378_1429481620_n
fot. Agata Kulawiec

***

kocham
dym papierosowy
z którego wyłaniasz się
mój chłopcze
z swym słownikiem
pełnym kłamstw
w naszym
savoir vivrze
przepowiedziane jest
o tym jak
zerkasz ukradkiem
na zabazgraną
tobą serwetkę
i śmieszy mnie to
gdy nie jesteś kontent
jak nieludzie
zmieniamy znaczenia
otaczających nas norm
poszukujemy oskomy
a ci spożywający
ostatnie wieczerze
żałują że ich spotkania
nie smakują dziczyzną
jak te nasze

 

***

chciałabym chłopcze
byś szczękał zębami
od moich artystycznych wygłupów
ale ty nie chorujesz
na poezję
więc nie mogę cię uśmiercić
w żadnej ze strof
bez powodu

 

***

mam mokre włosy
od deszczu twoich łez
ale to jeszcze nic
bo mokre myśli moje
od twego płaczu
i mokre policzki od mego
to wilgoć przyszłej stęchlizny

a przecież
nie o taką wilgoć zabiegaliśmy

 

***

kosik marzy o facecie
z wizerunkiem hłasko na klacie
ale kosik spotyka się z facetem
który nie ma takiego t-shirtu
ani pojęcia o tym jak
stawiać kroki w chmurach
kosik lubi jego niewiedzę
i lubi to że chce z nim zerwać
ale też nie lubi tego
że on dla niej chciałby
polubić hłasko gdyby tylko wiedział
że ona tego oczekuje
i co najgorsze
jeszcze nie zauważył
że ona traktuje go
z perspektywy osoby trzeciej

 

***

być przeklętym poetą to

 

zawisnąć na sznurze słów

spłonąć na stosie metafor

zasypiać w trumnie oksymoronów

wstrzykiwać zatrute opisy

przedawkować peryfrazy

podciąć lapidarny potok liter

zadusić się wonnymi epitetami

 

być przeklętym to

umrzeć

naturalnie

jak cały ten lud

w poetyczny sposób

 

Strona – Ewelina Kosik – jak pięknie uwodzisz nicość

Facebook – Ewelina Kosik – Jak pięknie uwodzisz nicość

About the author
Kinga Młynarska
Mama dwójki urwisów na pełny etat, absolwentka filologii polskiej z pasją, miłośniczka szeroko pojętej kultury i sztuki. Stawia na rozwój. Zwykle uśmiechnięta. Uczy się życia...

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *