WIERSZE: Daniel Czepiński

 

SZUFLADA poleca:

fot. Wiktoria Koralewska
fot. Wiktoria Koralewska

Migotanie

Stare miasto

Odbite w wodach Prosny,

 

Gdzie p i ę k n o

To   s a c r u m,

Które zasypia…

 

Gdzie noc

Objawia się blaskiem

Kolorowych świateł –

 

Migotaniem…

Na wodzie…

Na niebie…

 

Stare miasto              

Odbite w wodach Prosny,

 

Gdzie  s z a r o ś ć  dnia

Buduje  b a r w ę  nocy…

 

Gdzie czas

Objawia się zmiennością

Miasta w lustrze wody –

 

Migotaniem…

W oczach…

W sercach…

 

Stare miasto              

Odbite w wodach Prosny…

Zatopione w moim sercu…

 

 

***

jest taka godzina

– na granicy świtu –

gdy Miasto

zamiera w czasie

 

milczenie –

 

– nawet ptaki na Plantach

rozkładając skrzydła

pozostają nieruchome –

 

jest taka godzina –

 

– gdy poezja płynie

ustami

spotkanych przypadkowo –

 

burząc mury –

związując spojrzenia –

otwierając oczy –

 

***

z ramion krzyża

nie patrzysz ku górze

 

nie boskość

lecz człowiek

w zasięgu Twego wzroku

 

spod korony cierniowej

spod półprzymkniętych powiek

z dłoni

i ze stóp

płyną krople Miłości

 

by w końcu

wytrysnąć z przebitego boku

strumieniem Życia

 

Panie

Nieskończone Wybaczenie

 

 

Archiwum Autora, skład: Marta Głuszek
Archiwum Autora, skład: Marta Głuszek

 

Archiwum Autora, skład: Marta Głuszek
Archiwum Autora, skład: Marta Głuszek
About the author
Kinga Młynarska
Mama dwójki urwisów na pełny etat, absolwentka filologii polskiej z pasją, miłośniczka szeroko pojętej kultury i sztuki. Stawia na rozwój. Zwykle uśmiechnięta. Uczy się życia...

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *