WIERSZE: Patryk Muszyński – „Taniec w płonącym domu”

SZUFLADA poleca:

wiersze z tomu „Taniec w płonącym domu”

tytul

 

taniec  w  płonącym  domu

parkiet pod butami skrzypiał

pośród figur i piruetów

gdy chełpiliśmy się wolnością

zachodniego świata

 

nie spostrzegliśmy

gdy pod osłoną zmierzchu

oblano ściany benzyną

 

dziś w bezczelności dnia

gdy przychodzą podpalić

nasze mieszkanie

 

ukrywamy przed nimi strach

 

tańcząc w płonącym domu

 

 

okruchy  dnia

za okruchy dnia

można dostać nobla

ale w dss o tym cicho

podopieczni bowiem nie

doczekali wiadomości uśpieni

przez personel średni niczym

dzieci przed dobranocką

 

pewno niebawem zaorają

to miejsce a na mocnych

fundamentach szczątków

byłych ludzi powstanie

studio paznokcia

galeria pieczywa

czy salon odzieży używanej

 

chociaż second hand to

niekoniecznie dobry pomysł

w naszym jednorazowym świecie

 

 

ulotka

przechowywać w suchym miejscu

chronić przed dziećmi

 

przed użyciem

nie konsultować

ani z dekarzem

czy kosmonautą

 

nie zagraża życiu lub zdrowiu

 

choć

 

może wywoływać bóle głowy

mózgom nieprzywykłym do myślenia

 

wprawiać w drżenie

serca na emocje wrażliwe

 

wstrząsnąć lub zmieszać

po użyciu

 

a czytanie nadmiernych ilości

skutkować uzależnieniem

 

i powodować u autorów

coraz większe parcie

na papier

 

Zachęcamy do śledzenie profilu autora na FB: Patryk Muszyński

About the author
Kinga Młynarska
Mama dwójki urwisów na pełny etat, absolwentka filologii polskiej z pasją, miłośniczka szeroko pojętej kultury i sztuki. Stawia na rozwój. Zwykle uśmiechnięta. Uczy się życia...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *