WIERSZE: Piotr Barański – „Miasto roślinne”

SZUFLADA poleca:

polowka

Wiersze z tomu „Miasto roślinne”:

Gołębi umysł

 

Jako wyraz uznania

pióra składane

przed postacią graną

przez Russella Crowe’a.

 

I ptaki może tak

doceniają kogoś z miasta,

że kładą tu pióra

metodą gubienia.

 

Skrzyżowania

 

ulice jeśli się znają

to często pod kątem

 

prostym

 

Powszechność dworców kolejowych

 

Nawet miejscowości, w których

pociągi nie mają stacji.

Nawet miejscowości, przez które

pociągi nie przejeżdżają.

Kiedy dociera się do nich,

stają się miejscem zatrzymania

dla skutku, kolei

zmierzania w ich stronę.

About the author
Kinga Młynarska
Mama dwójki urwisów na pełny etat, absolwentka filologii polskiej z pasją, miłośniczka szeroko pojętej kultury i sztuki. Stawia na rozwój. Zwykle uśmiechnięta. Uczy się życia...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *