WIERSZE: Tamara Promyk

SZUFLADA poleca:

377444_308737602499750_212431503_n

***

Andrzejowi K.

 

Nie pętam swoich koni
ludzkimi myślami
niech się pasą swobodnie
na odwrotnej stronie
filozofii
po co mają wiedzieć
że człowiek
chociaż taki mądry
nie dokonał jeszcze
nawet minuty świata
bez smutku.

 

***

nie mogę nauczyć swego konia cofania

zgodnie z moją wolą

bo ja bym chciała,
żeby cofał prosto
w stronę
jeziora mazurskiego,
nad którym moja matka
jeszcze żyła
i jeszcze była młoda
i mogłam z dzieciakami
chlapać się szczęściem
na Barku.
Nie mogę swego konia nauczyć
bo on woli skręcać
w stronę wojny i mego ojca
który nadaremnie szukał broni
żeby nielegalnie uratować
rodziców przed niemcami

nie mogę nauczyć swego konia
tego co prostsze
dlatego w każdej chwili mogę zginąć
w 1939 roku.

About the author
Kinga Młynarska
Mama dwójki urwisów na pełny etat, absolwentka filologii polskiej z pasją, miłośniczka szeroko pojętej kultury i sztuki. Stawia na rozwój. Zwykle uśmiechnięta. Uczy się życia...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *