WIERSZE: Michał Kozłowski

SZUFLADA  poleca:

Michał Kozłowski zdjęcie
Fot. Iza Grzebieniak

Wiersze pochodzą z przygotowywanego do druku tomu poetyckiego „Nie myśl o mnie źle” (premiera 2017r.)

Challenge

Oglądamy zdjęcia z remontu mieszkania.

Najdłużej zatrzymuje mnie to,

na którym widać kawałek naszego balkonu.

W tle jest miejsce, na które tak często zerkałem.

Nie potrafię powtórzyć żadnego z twoich słów.

Nie wiem

Moje słodkie plemię kładzie się spać.

Moje słodkie plemię wstaje do roboty.

Słyszę: co sprowadza do mnie więźnia

numer szesnaście tysięcy czterysta trzy?

Nie wiem. Tylko tobie

może się to udać.

Dlaczego sam

Przez kilka dni nie pozwalam się odwiedzać.

Odbieram tylko od ciebie,

udając, że wszystko jest dobrze.

Można powiedzieć, że w naszym mieszkaniu

było morderstwo. Ukrywam sprawcę.

Rocznica

Najtrudniej pozbyć się ciała.

Nie żyjmy stereotypami. Codziennie,

gdy wracam z pracy chciałbym zasnąć

w samochodzie. Przecież mam czas,

świat, znak i smak. Pierwszorzędne rymy.

Jestem przezornym człowiekiem,

nie umiem nic więcej.

Partynice

Dzień bez wyścigów.

Karmimy konie trawą i mleczami.

Młodsza córka nie odczuwa strachu,

starsza w ostatniej chwili zawsze

cofa dłonie. To mądra dziewczyna.

About the author
Kinga Młynarska
Mama dwójki urwisów na pełny etat, absolwentka filologii polskiej z pasją, miłośniczka szeroko pojętej kultury i sztuki. Stawia na rozwój. Zwykle uśmiechnięta. Uczy się życia...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *