WIERSZE: Lidia Karbowska

SZUFLADA poleca:

krakofskie olgowe 012

 

cykl: destylat

 

co u mnie, co we mnie

 

jabłko w moim plecaku

przestało być jabłkiem, a stało się

eksperymentem. z życiem w sumie

podobnie

 

only love can save you

 

only love can kill you. powołania, które

trzeba w sobie tłamsić, by nie stać się znów

 

opustoszałym, wydrążonym

 

dziewczynka mówi

 

dziewczynka mówi: jest most, ale zamiast

wody są pociągi

 

dziewczynka mówi: jest serce, ale zamiast

krwi jest czarne, zakrzepłe

 

lodowe marzenie

 

jak zimno chcesz, by ci

ze mną było?

 

negatyw

 

ciało

wahadłowym ruchem

samo broni się przed śmiercią

 

zadawanie

 

z mojej ręki

w twoją

 

punkt

 

wkładasz mi palec

w bolące, nawet nie wiesz, w jak czuły

punkt we mnie trafiasz

 

cover

 

teraz mówię sercu, aby sercem

nie było

 

paterson

 

how embarrasing. chciałabym cię schować

głęboko, głębiej niż do jamy łona

 

poronione

 

żal mi tylko tych wierszy, których

o tobie nie napiszę

 

wykładzik

 

chodzi o nieco mniej

frywolne zjawiska, na przykład ontologia

bytu ludzkiego

 

czy czujesz się słaby, jeśli kogoś potrzebujesz?

 

oboje polajkowaliśmy

 

her air

 

tylko brzuchy kobiet

mogą być przepastne. tylko ja

mogę być tą, w którą możesz

wpaść

 

cukiernia

 

wszystko, mówi pani

upuściwszy łyżeczkę

 

wszystko, mówię ja

upuściwszy ciebie

 

 (nie)poruszenia

 

wszystko stanęło w miejscu, by za moment

ruszyć. we mnie coś się ruszyło, by za moment

stanąć

 

zamiast

 

zamiast czytać sartra na współczesną, piszę

wobec ciebie te wiersze (by nie użyć tego

zawstydzającego dla)

 

wiersz pozbawiony nachalnej narracji

 

miłość życia? nie, dziękuję

 

podwojony

 

podwojony cień na ścianie. rany

na nadgarstku – ości

pływającej wewnątrz ryby

 

definicja

 

wiary jest zawsze za mało, wiara

nie przechodzi w pewność

 

About the author
Kinga Młynarska
Mama dwójki urwisów na pełny etat, absolwentka filologii polskiej z pasją, miłośniczka szeroko pojętej kultury i sztuki. Stawia na rozwój. Zwykle uśmiechnięta. Uczy się życia...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *