WIERSZE: Ewa Olejarz

SZUFLADA poleca:

15203149_1845988952304628_8219301627235848786_n
fot. Jerzy Suchanek

twoja dziewka,

srebrna landrynka

ma wszystko chude.

a to świnia.

ale

opad.

cieszę się z jej roSSkrocza.

dajcie dowód,

żebyśmy mogli żyć uczciwie.

*

 

 

 

morderca

 

mój chłopak jest szczęśliwy.

 

od poniedziałku mówi z poetą o piątku.

o szesnastej będzie z nim jadł obiad.

 

mój chłopak jest jak dziecko.

 

cieszy się, gdy wyjdzie się z nim na spacer.

nie! cieszy się, gdy ktoś zaprosi go na spacer.

normalnie, tak na co dzień, umiera na wieszaku.

nie orze, nie sieje, nie karczuje. wystarczy go docenić.

*

 

 

rosół krojony nożem

 

śmierdzę czymś z epoki

mocz oraz bakterie

są we włosach?

są?

nie mam już włosów

schowałeś je w zamrażalce

 

pokaż ile ich masz! co chcesz za nie kupić?

to moczarne i siwe.

w Lozannie

akuszerka karmiła nas  spalonymi banknotami.

miała piękny głos. denary-dolary, nuciła.

oddalono ją z zamku, z pałacu, z wioski.

jakim prawem rymuje denara dolarem, wyli.

to była bardzo dobra akuszerka.

wołaliśmy na nią Moli. poprawiała nas:

nie estem Moli, estem Pia De Doses.

jaka z ciebie Pia?! nic jesteś, Pia, won.

nagle ktoś ją zapytał,

gdzie jest przewodnik po podziemiach?

Marne Maitland? – zauważyła Moli.

tak, wiesz coś o nim? co z nim?

 

– lubił rosół i moje włosy.

*

 

 

 

kobieta ze złamaną hybrydą

 

czeka na męża.

ich syn kończy dziś pięć lat.

Szymon-Piotr rzekł, że nie zaśnie.

tyle w nim energii.

kobieta liczy miesiące, dni, godziny.

dziś zabrała mnie do szkoły.

dziś zabrała mnie do córki.

dziś zabrała mnie wstecz.

nikt nie kocha mocniej niż siostra brata.

nikt.

*

 

 

jeśli to pies, byłby brzydki;

jeśli inne jakieś zwierzę — to nie znane mi.

od początku bez ogona?

 

 

ostatnio mnie zostawił, wywiózł.

posłużył się bratem.

brat tyle wie o mnie co o kocie.

sprawiam kłopot, sprawiam?

to trudność puścić mnie w las?

las już był. węszę.

fretka?

niech maluje!

About the author
Kinga Młynarska
Mama dwójki urwisów na pełny etat, absolwentka filologii polskiej z pasją, miłośniczka szeroko pojętej kultury i sztuki. Stawia na rozwój. Zwykle uśmiechnięta. Uczy się życia...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *