WIERSZE: Martyna Beskiewicz

SZUFLADA poleca:

bbbbbbb

 

„żadnym aparatem nie zrobię zdjęcia tak jak Cię widzę”

 

oczy

rzęsy

kącik ust

wdychane powietrze

poruszony nos

przełknięta ślina

zgubiony włos

czasem widoczny pieprzyk na palcu

zadarta stopa

opuszczony nad kartkę wzrok

 

„nierozłączni”

 

wyhodowałam w sobie gryzonia

wierci mi w głowie ogromne dziury

których nie jestem w stanie załatać

zwykłymi myślami

 

karmię go żalem

łapczywie go połyka

mój gryzoń…

na imię mu cierpienie

rasy jest smutnej i nie do końca określonej

 

złapał mnie teraz za serce

i nie chce puścić

boli

boli

boli

i ciągle mnie boli

 

„tak zaprojektowani”

 

twe włosy ozdobiła srebrna nić

pod oczami ułożyły się regularne fałdki

ręce

już nie tak silne jak wcześniej

delikatnie obejmują filiżankę

i nic

milczysz

w głowie szukasz wspomnienia

które przywróci rześkość chwili

zaczaruje suche usta

nie pamiętasz

 

czy pomyślnie jest nam dane

zapominać to co kiedyś poukładane

było w niezliczonych kartotekach miejsc i uczuć

by co drugiej odchodzącej stąd osobie

nie pękało serce w grobie?

 

 

About the author
Kinga Młynarska
Mama dwójki urwisów na pełny etat, absolwentka filologii polskiej z pasją, miłośniczka szeroko pojętej kultury i sztuki. Stawia na rozwój. Zwykle uśmiechnięta. Uczy się życia...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *