WIERSZE: Lidia Karbowska

SZUFLADA poleca:

webcam-toy-foto43 - Kopia

 

wydzieliny

 

wydzielam z siebie

kawałek po kawałku

kawałek po kawałku

oddzielam

siebie od siebie

 

czy zniknę?

 

ograniczenia

 

każdy ma swoje, ja na przykład

nie umiem odczytywać na czas

złowróżbnych wiadomości, ani płakać tak

by się w tym utopić. każdy ma swoje, ty

na pewno też. ja na przykład

 

nie umiem

rozebrać się, wystawić

na rozszarpanie, rozdrobnienie

 

jonaszka

 

ludzie pytają: czy widziałaś

kiedyś wieloryba, mając na myśli

jego wnętrze

 

– jeśli liczyć te wszystkie

ciasne momenty, w których

nie da się oddzielić

powietrza od wody – to

owszem, a nawet
robię z niego streama

 

cipka

 

cipka, też ładne słowo, powiedziało kiedyś

dziecko. bo czemu cipka ma być brzydsza

od słów typu: rączka, brzuszek?

 

cipka, też ładne słowo. moja cipka pachnie dziś

kremem bambino

 

aparat z funkcją

 

sfotografowałam

światło zamiast wiersza, czy da się

sfotografować światło zamiast wiersza?

 

czy da się sfotografować ciebie

zamiast mnie?

 

rtęć

 

nie wybaczam nikomu, nie wybaczam

niczemu. to wchodzi we mnie

zbyt głęboko, magazynuje się, wżera

 

 

zazwyczaj ukryte, nieraz

ujawnione. te czarne, martwe

złogi we mnie – kim

byłabym bez nich?

 

makieta

 

ci sami ludzie

na tych samych przystankach

z punktu do punktu, z punktu

do

 

 

pikselowa czeluść

tylko ty

paradoksalnie

wydajesz się

rzeczywisty

 

zwierzę duchowe

 

moim zwierzęciem duchowym

na każdy dzień jest pająk – bo to, co wzbudza

największy lęk, lepiej trzymać w środku

 

 

być dla kogoś

zwierzęciem duchowym, kulącym się

wewnątrz, wyjadającym

 

tego, który godzi się

by go wyjadano

 

 

biała kartka

 

lutowe słońce niczego

dzisiaj nie wypełnia. cieknę, kropla

po kropli, kropla po kropli –

 

ja, życie, wyciekam, nawet

nie wiem, z kogo

About the author
Kinga Młynarska
Mama dwójki urwisów na pełny etat, absolwentka filologii polskiej z pasją, miłośniczka szeroko pojętej kultury i sztuki. Stawia na rozwój. Zwykle uśmiechnięta. Uczy się życia...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *