WIERSZE: Lidia Karbowska

SZUFLADA poleca:

20170913_160509_3

 

cykl: destylat

 

mam cię na pasku

zostawiłam miejsce

na nienapisany wiersz

 

nic do

łaknę –

co mogę więcej?

 

courtney

love. ile można

zmieścić w sobie, by się

nie rozszczelnić?

 

podstawowa różnica

nieładnie mi pachnie

z okolic intymnych, facetom pewnie

by się podobało

 

niemożliwe do schowania

 

obraz z cyklu: czarny kot

na białym śniegu

 

obraz z cyklu: twoje ciało

na moim

 

stoicyzm, kurwa

 

we mnie jest dużo

pogodzenia z życiem, mniej

pogodzenia z sobą

 

pewne rzeczy

 

w tramwaju: chłopiec z downem

z nasuniętą na oczy czapeczką – ale pewne rzeczy

 

są nie do ukrycia, nie ważne, jak bardzo

nasunęłoby się czapeczkę

 

zaobserwowane

 

czarne koty lubią

leżeć na czarnym

 

soft hiobbing

 

czemuś mnie, kurwa, ja naprawdę

się o to nie prosiłam. nikt z nas

się o to nie prosił (chyba że

 

prosiliśmy)

 

deklaracja

 

jestem bardzo

proaborcyjna – wszystko należy

tłamsić w zarodku

 

nikt nie mówił, że nie będzie boleć

 

a że będzie – mówili wszyscy. płynie mi w żyłach

chłodna, gęsta ciecz, powoli, powoli

zastygająca

 

predestynacja

 

jasne, że wierzę – jedni

rodzą się do miłości, inni natomiast

nie

 

okres

 

inaczej mówiąc: ronienie

niepoczętego

 

przykro mi, ale

 

nakład wyczerpany. wyczerpały się we mnie

 

te nikłe pokłady nadziei, te

naiwnostki, wiarki

 

pochowane

 

chowam nieraz w książkach

truchła liści, skrzydełka

motyli, musisz  uważać, żeby

nie powypadały

 

kampania

 

adaś, lat osiem, żyje

dzięki dawcy szpiku, oddaj

mi swój, niech ożyję

 

dym

 

wyważę te drzwi, woła dziecko, a przecież

 

nie ma nawet drzwi, które można by

wyważyć

 

traktacik

 

język jest nami

obciążony, język nami

pęka

About the author
Kinga Młynarska
Mama dwójki urwisów na pełny etat, absolwentka filologii polskiej z pasją, miłośniczka szeroko pojętej kultury i sztuki. Stawia na rozwój. Zwykle uśmiechnięta. Uczy się życia...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *