WIERSZE: Jakub Pokojowczyk

 SZUFLADA poleca:

DSCN2843

 

„Ja z tobą”

jak ja z tobą

w złocistej czerwieni

leżą kasztany

w jesiennej pościeli

 

jak twoje włosy złociste

w słońca kąpieli

falują w powietrzu

liście jesieni

 

ja w twoich ramionach

zakrywam swój strach

ty swym spojrzeniem

próbujesz zabić czas

 

liście jesienne

i słońce

i wietrze

nie zabierajcie nas sobie

jeszcze

 

 

 

 

***

pewnego pięknego ranka

dusza poszła do lasu

podziwiała blask słońca

nucąc od czasu do czasu

 

pewnego ładnego wieczoru

dusza tak cicha z pozoru

poszła w świat szeroki

podziwiać piękne obłoki

 

pewnej ciemnej nocy

tak pięknej obcej nagiej

pot cieknie mi przez plecy

boże zniknęła

nie ma jej

 

 

 

 

***

stare krzesło

w moim nowym mieszkaniu

skrzypi jak dawniej

 

 

 

 

***

gdyby nie ona

świat byłby tylko światem

a tak jest nieskończonością

 

 

 

 

„Ojciec”

odkąd pamiętam odchodził

 

czas minął

 

stoję nad jego grobem

i nic już nie może się wydarzyć

wiatr musnął mnie w policzek

odchodzę

zapamiętuje ten dotyk

 

Wiersze pochodzą z debiutanckiego tomiku „Tik – tak”, o którym kilka słów już za tydzień!

About the author
Kinga Młynarska
Mama dwójki urwisów na pełny etat, absolwentka filologii polskiej z pasją, miłośniczka szeroko pojętej kultury i sztuki. Stawia na rozwój. Zwykle uśmiechnięta. Uczy się życia...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *