WIERSZE: Enormi Stationis

SZUFLADA poleca:
DSC_5407
Koty na Forum Romanum
Wałęsają się.
Przechadzają wokół bazyliki.
Knują.
Chcą mówić.
Gdyby mogły,
wspięłyby się na wysoką Rostrę.
Przemówiły językiem Cycerona.

Sowa
Kiedyś siedziała na jednej z metop
Partenonu.
Wyznaczała granicę
między mądrością
i sprawiedliwością.
Zaklęta w sowę Atena
czuwała nad światem.
Szkoda, że jej boski
ethos
zachował się jedynie
na wybitej w srebrnym kruszcu
drachmie.
 
PROXIMA  CENTAURI
nieuzbrojonym okiem
niewidoczny z ziemskiego świata
mały czerwony karzeł

wśród nieskończonej liczby gwiazd
świecących we wszechświecie
znajduje się najbliżej Słońca

porządek kosmosu jednak
nie pozwala im się zbliżyć

wszystko jest poukładane chaotycznie
Eurytion
walka weselna
rozgrywa się o welon
pijana panna młoda
ma nowego wybranka
zamiast nocy poślubnej
centauromachia
Magnificat
Nad ranem słyszę jeszcze jej dźwięk.
Muzyka wciąż rozbrzmiewa w mojej głowie.
Budzi się Słońce i rozświetla niebo.
Mój świat dopiero kładzie się spać. Kołysze się.
Nie jestem w stanie czytać nut
z dzisiejszej pięciolinii mojego życia.
Śpiewam i gram do własnej melodii.
About the author
Kinga Młynarska
Mama dwójki urwisów na pełny etat, absolwentka filologii polskiej z pasją, miłośniczka szeroko pojętej kultury i sztuki. Stawia na rozwój. Zwykle uśmiechnięta. Uczy się życia...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *