WIERSZE: Eliza Segiet („Myślne miraże”)

SZUFLADA poleca:

wiersze z najnowszego (jeszcze pachnącego farbą drukarską) tomiku Elizy Segiet  pt. „Myślne miraże” (KLIK)!

DSCF3637

 

Ogrody milczenia

W ogrodach milczenia

słowa dźwięczą ciszą.

Te wytęsknione, upragnione

nie szepczą nawet z oddali.

Dobrze, że krzyczą w niej.

Może je kiedyś słyszała,

może je kiedyś wyśniła ?

12  DSCF3862

Ostoja

W zaczarowanej przystani

za szybą czasu: sama.

W ostoi,

w której jest bezpieczna,

lecz nie do końca szczęśliwa,

wypatruje

monady miłości

zakamuflowanej

poza jej szklaną taflą.

10  DSCF4056

Stół

Wyjałowiona z pragnień

chodziła wokół starego stołu.

Bez celu.

Pożółkła fotografia

przywróciła

wspomnienie dzieciństwa.

Odnalazła samą siebie i swój cel:

życie !

7 DSCF4032

Odwrócony czas

Co ja tutaj robię ?

Zajmuję sobie czas ?

Szukam młodości

wśród młodych ludzi.

Myślne miraże są jak

awiacje w dobro i zło.

Słucham opowieści

o cudach przyszłości.

Co ja tutaj robię ?

Zajmuję sobą czas ?

Szukam starości

wśród starych ludzi.

Życie to nie wahadło

i nigdy nie wraca.

Pozostaje

ruch pamięci i niepamięci.

A ja,

słucham tego

co jeszcze zostało –

odwróconego czasu…

4 DSCF4021_3

Muezin

W tle płonących pochodni,

w krzyku wystrzałów…

On śpiewa.

Został w minarecie.

Udaje, że nie słyszy.

Śpiewa, śpiewa, śpiewa,

a obok

dzieje się życie.

Walka o życie.

 

Wszystkie fotografie pochodzą z tomiku i są autorstwa pana Piotra Karczewskiego.

Poetkę można podglądać na Facebooku – Eliza Segiet

About the author
Kinga Młynarska
Mama dwójki urwisów na pełny etat, absolwentka filologii polskiej z pasją, miłośniczka szeroko pojętej kultury i sztuki. Stawia na rozwój. Zwykle uśmiechnięta. Uczy się życia...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *