WIERSZE: Dorota Słapa

SZUFLADA poleca:

styczeu0144 2015

 

***

emocje

wypełzły

spod kamienia

spod serca

wypełzły emocje

wypełzły z sykiem

spod pulsującego kamienia

emocje

każde w inną stronę

pełzną

pełzną wzdłuż żył

macham ręką

noga każda w inną stronę

oczy się śmieją

a usta zaciśnięte

spoza nich

syk

słychać syk

syczą

kolejne emocje

jak dużo żył

mrużę oczy

moje emocje

przede mną

za mną

kamień

ten pod którym jakiś puls

jakiś rytm

skaczą emocje

taniec węży

(04.01.2015 )

 

***

tak ślisko

tak gładko

ześlizguje się bliskość

spływa w dół

nie ma kantów

ani punktów zaczepu

tylko wąski strumień powietrza

między nami

rzeka myśli

cały świat

znowu się mijamy

 

splotów nie ma (04.01.2015 )

 

***

najtrudniejsze słowo

ojciec

żwirem w ustach

trzeba popijać wodą

( grudzień, 2014 )

 

***

jestem rybą

otwieram szeroko pyszczek

szeroko

coraz szerzej

 

wokół mnie wciąż powietrze

nie woda

(30.12. 2014 )

 

***

codziennie nowe szlaki na mojej twarzy

nie rozpoznaję mapy

 

szlaki

z niejasnym początkiem

z wyraźnym końcem

a w środku

silne ja

(19.01.2015 )

 

***

ta mała dziewczynka

w środku mnie

szmaciana lalka

z wielkimi oczami

tylko ja jestem bogiem

który może tchnąć w nią ducha

( 30.01.2015 )

 

About the author
Kinga Młynarska
Mama dwójki urwisów na pełny etat, absolwentka filologii polskiej z pasją, miłośniczka szeroko pojętej kultury i sztuki. Stawia na rozwój. Zwykle uśmiechnięta. Uczy się życia...

komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *