WIERSZE: Dagmara Kacperowska

SZUFLADA poleca:

Dagmara Kacperowska -zdjęcie

Telenowela

przy wyblakłym obrusie
każdego roku świat ogląda
ten sam serial

waniliowe niemowlę – samotna matka – starszy pan z brodą

w przerwie reklama
karp i pół litra wódki
po północy migawki
z kolejnego sezonu

wychudzony hipis strzela
selfie z widokiem na Golgotę

tendencyjnie i bez namysłu
wbijam pomiędzy palce
lajka

 

 

Kasztany na placu Pigalle

szum zwęglonych dźwięków

pomiędzy rzędami białych lilii

przesypuje cząstki zmiażdżonych

dziecięcych główek jak kasztany

na placu Pigalle

 

egzotyczna woń kwiatów upaja

głęboko wydrążonym uśpieniem

sączy zaraza

 

o wschodzie fale formują

ostre kule ukryte

w bezpiecznych wnętrzach matek

 

 

Domki z piernika

te niewinne zabawy na przedmieściach
przyzwoitości. te tłumione
pieśni nocnych kolibrów. jak skowyt
rozcinanej blachy. i skóry

pomiędzy udami. wyrosły konwalie
jak zeszłej zimy. w szklance wódki.
w domkach z piernika. leżą
lukrowane serca i włochate zwierzę
z rozpalonym prąciem

 

Market

permanentnie uciekamy

w bezduszną przestrzeń kościołów

na obrzeżach miasta

gdzie w plastikowych torbach

głowy rytmicznie okręcają się

w stronę darmowych kuponów

 

kadzidło odurza nasze zmysły

osiada gęstym oddechem

na pochylonych karkach

tonących w ludzkim śmietniku

 

z jego głębin

 

bezbarwny głos pospolitą retoryką

błogosławi

 

odmarzamy

gdy zniekształcona smakiem

organiczność w ustach

powszednieje

 

 

Hydropolis

w miejscu gdzie spotyka się odbicia twarzy
w kolorze wrzosu, strumienie metanolu
drążą sedno pod nadmiarem chitynowej powłoki.
bulgocze zwarzone hydropolis, gdy spienionym dreszczem
sublimacji zmywa ostatni rejestr. wysokich tonów.

a pozostaje ten blask w ustach jak
baranek boży jak mleczna droga
na rozgiętym niebie. pomiędzy naprężonym sznurem,
na którym zawiśnie
ludzkie ścierwo

 

 

 

 

 

 

About the author
Kinga Młynarska
Mama dwójki urwisów na pełny etat, absolwentka filologii polskiej z pasją, miłośniczka szeroko pojętej kultury i sztuki. Stawia na rozwój. Zwykle uśmiechnięta. Uczy się życia...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *