WIERSZE: Arkadiusz Aulich

SZUFLADA poleca:

DSCF0826-768x576

Okazjonalnie

Okazjonalnie wręczyłem jej bukiet kwiatów
okazja była wręcz przenikliwie uroczysta – bodajże święto jakiegoś zwycięstwa
w grodzie nad Wisłą – z historii w szkole z ledwością dociągnąwszy na 3 z minusem

Listopad tego roku był dość względnie ciepły
popadywało to tu to tam – głównie na panów z tzw. opozycji – którzy przybyli z goździkami

Głosili zawzięcie, że wkopują kamień węgielny
– zdziwiło mnie to ogromnie, bo w domu rodzinnym węglem grzaliśmy,
a kamieni z działki zwyczajnie pozbywaliśmy się
jak chwastów i jeszcze paru niepotrzebnych przedmiotów

***

 

 

Dialog

Ciekaw jestem sensu – słowa dialog?
w maratonie niekończących się konfliktów
na języku hipokryty
w razie potrzeby
– cytowany

***

 

 

Układ

Wir zawrotnych żywotów współczesnych
króluję na całej linii układów
po sam ostateczny kręgu brzeg
***
Wyższy stopień wtajemniczenia

W stopniu mało przekonywującym
wdarłem się na sam szczyt cynizmu
ogłaszając jaki to szczytny cel przyświeca
– cel był o kilka długości i szerokości przed możliwościami
osobistej ambicji
i tak doprowadziłem swoje niepowtarzalne ego
tam gdzie podobno diabeł mówi dobranoc

***

 

 

Na tyłach rzeszy

Z tamtego okresu zresztą niezrozumiałego dla niejednego
– żeby było bardziej zrozumiale i historycznie zarazem – kampania wrześniowa
– inaczej początek eugeniki
wkroczyliśmy w nowe czasy po wrześniowe
Obecnie wrzesień kojarzy mi się, z haustami poetyckimi
w moim rodzimym mieście
a to co łączy tamte wydarzenia, z obecnymi to zmierzch wydarzeń
***

 

Pożądanie

Bawiąc:
włóczęgów i lunatyków wszelkiej maści
zacząłem rozpaczliwie – ociemniały podążać
za „Świętym Graalem”

About the author
Kinga Młynarska
Mama dwójki urwisów na pełny etat, absolwentka filologii polskiej z pasją, miłośniczka szeroko pojętej kultury i sztuki. Stawia na rozwój. Zwykle uśmiechnięta. Uczy się życia...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *