WIERSZE: Anna Maciejewska

SZUFLADA poleca:

q

Półmrok

 

półmrok kpi z moich barw

malowanych pędzlem

nie zna się na kolorach

odróżnia jedynie czerń od bieli

 

jednak często późną nocą

odsłania moje zmartwienia

czasem doradza

maluje czarno na białym

***

 

Potłuczona porcelana

 

Nauczono mnie być maluczkim

przeciętnym

skromnym

szarym

człowiekiem hiobowym

kogo nie jest w stanie

zasmucić żadna wieść

 

kazano nadstawić drugi policzek

być stoikiem

w hedonistycznym świecie

 

w tym theatrum mundi

spotkałem wiele masek

aktorów

marionetek

 

potem w swoim pokoju

zobaczyłem potłuczoną porcelanę

którą ktoś usilnie

próbował skleić

***

 

Cierpienie

 

Rodzę się w bólu

moją matką jest śmierć

ta krnąbrna długowłosa pani

która niekiedy

przechodząc po łące

zrywa lilie

zbiera żniwo

 

mrok jest moim ojcem

czasem przynosi zwątpienie

budzi strach

gubi tych którzy

zapomnieli już

czym jest światłość

***

 

Nad przepaścią

 

Na granicy wielu światów

między życiem a śmiercią

trwam

błądzę

szukam

 

szukam drogi

szukam prawdy

martwym wzrokiem chcę odnaleźć

dom i przestrzeń przeznaczoną

 

 

kostka losu

raz wypadła mi już z dłoni

i choć wiele dróg przebytych

w nową podróż bezgraniczną

nie mam siły

by wyruszyć

***

 

Rzeczy przyziemnie

 

Nie martwiły mnie

nigdy

rzeczy przyziemnie

bo na co komu

futerał na skrzypce

etui na pióro

kiedy przestało się

ich używać

 

one jednak po latach

przywołały mnie

swoimi wspomnieniami

nakazały

przelać myśli na papier

uczynić poezję żywą

***

 

Rozmowa z poezją

 

Co roku przychodzi

wciąż w to samo miejsce

jakby czegoś szukał

 

ludzie mówią o nim

że całkowicie

postradał zmysły

że odkąd

zmarła jego żona

rozmawia z poezją

 

on jednak

wciąż szuka

właściwej strofy

aby wyraziła

to co czuje

 

About the author
Kinga Młynarska
Mama dwójki urwisów na pełny etat, absolwentka filologii polskiej z pasją, miłośniczka szeroko pojętej kultury i sztuki. Stawia na rozwój. Zwykle uśmiechnięta. Uczy się życia...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *