WIERSZE: Anna Jakubczak

SZUFLADA poleca:

10649880_877490485613090_2247522009205227200_n

Lekko

 

Jak ujarzmić świat,

marionetkami ze słów,

pustymi eufemizmami

zdartymi jak kolana

jak ujarzmić świat

i

kochać

 

do utraty..

..tchu

 

Odwrócić horyzont,

by zobaczyć, że można inaczej.

Nie pływać do różnych lądów,

zarzucić kotwicę w ramionach

jednego

 

do utraty…

…tchu

 

 

Móc tonąć w płatkach świeżej sakury*,

pisać wiersze szaleństwem,

rwać powietrze pocałunkami

w upojeniu.

 

Do utraty…

…tchu

 

Żyć.

 

żródło: galerialu.pl
żródło: galerialu.pl

Światłocień

 

Na Rugii,

pośród skał kredowych,

oderwani refleksją –

orędownicy dwóch światów.

 

Korony szumią Wiosnę Vivaldiego,

blask koncepcji ucieka w dal

nieujarzmioną.

 

Pośród skał kredowych,

egzystujemy

w imaginacji, która bezpieczniejsza,

od bliskiej a trudnej

rzeczywistości.

 

Szukamy w morskich arkanach

równowagi ,aprobaty niesionej

przez pośredniczący wiatr…

 

… na Rugii

pośród skał kredowych.

 

 

Inspiracja: Caspar David Friedrich – “Skały kredowe na Rugii”

About the author
Kinga Młynarska
Mama dwójki urwisów na pełny etat, absolwentka filologii polskiej z pasją, miłośniczka szeroko pojętej kultury i sztuki. Stawia na rozwój. Zwykle uśmiechnięta. Uczy się życia...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *