WIERSZE: Andrzej Ballo

SZUFLADA poleca:

wieczne-pioro-fot-onet.pl_-277x185

****

bywa

że piszę fortissimo possibile

ale nie można inaczej

o namiętności

która zawsze przyśpiesza

i nie nadążam wtedy za piórem

albo o krzywdzie

z moralnego obowiązku

w myśl dewizy

-skoro doszedłeś do głosu

to krzycz za tych co go nie posiadają-

przy okazji wyrzucam z siebie

mentalne złogi

potem robię płynne portamento

do codzienności

i nawet mi się to podoba

łowię w rzece zdarzeń

od czasu do czasu zanurzając nogi

aby przejść na drugą stronę

 

ale tak naprawdę jej nie ma

 

 

****

pójdę z tobą

w deszcz

ominą nas przystanków kałuże

 

najbardziej mi się podoba

że pod parasolem

będzie tak blisko

i dotkną się nasze ramiona

 

zwilgotniejemy

 

zapomnimy dokąd zmierzamy

 

i nie będziemy chcieli wyschnąć

 

nie o deszcz tu chodzi

przecież

parasol został w szatni

i ciemność

 

****

poezje można ułożyć

ze wszystkiego

lecz ze słów najtrudniej

łatwo wyryć na ławce serce

zapłakać w kącie

przypierdolić komuś z otwartej dłoni

wszystko może być wierszem

 

słowa z kolei kłamią

mamią i bywają przyczyną nieporozumień

ale to chyba lepiej niż dostać w zęby

teoretycznie

bo życie człowieka toczy się

między słowem a ciosem w szczękę

 

 

****

zmęczone

to lato

 

bez zapachu

zapasów

i siano wcale nie pachnie snem

 

nie ma już

dróg wzniecających kurz

zniknęły

nie szedł nimi nikt oprócz mnie

 

coraz mniej też

śladów odciśniętych stóp

 

jakbyśmy bali się

 

dotknąć ziemi

 

 

****

obudziłem się

 

lecz to wszystko

czyli nie wiem co

jeszcze trwało

 

nie chciało mi się mówić

 

chciało mi się żyć

tylko nie wiedziałem

jak zacząć

 

więc otworzyłem usta

 

okazało się

że to tylko ziewnięcie

 

 

About the author
Kinga Młynarska
Mama dwójki urwisów na pełny etat, absolwentka filologii polskiej z pasją, miłośniczka szeroko pojętej kultury i sztuki. Stawia na rozwój. Zwykle uśmiechnięta. Uczy się życia...

komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *