WIERSZE: Alicja Wlazło

SZUFLADA poleca:

62fb

Na hamaku

 

Na hamaku

chciałabym się położyć

i zasnąć zawczasu

 

zapach bzu i maków

otaczać mnie będzie,

a ja w sen się zapadnę

i zniknę z tego świata

 

bo mrok pod powiekami

jak i w sercu moim

choć nie widać

nie słychać

i wyczuć nie zdołasz

 

opada ręka

a z niej nóż

na trawy sprężystą powłokę

a zaraz potem

farba bordowa

 

zamykam powieki

i odpoczywam

nie na chwilę

a wiecznie

maki i bez

i mrok

wokół zamykają

w szczelnym kokonie nicości

 

 

Amfa

 

Mnogość nad nami

rozprzestrzenia swe dłonie

pragnąc byśmy

w tłumie osłów zniknęli

 

rozpłynęli się niczym amfa na tle

mącznej ludzkiej masy

bezmózgiego społeczeństwa

 

bo cóż po organie

nieużywanym?

 

rdza go zeżre

albo kłamstwo

obłuda

i krew przelana

za IQ równe gęsi bezpiórej

 

 

By miłość

 

By miłość

szczerą

oddaną

bez granic

 

poczuć

 

By serce

zranione

zlęknione

na kolanach żebrzące

 

otworzyć

 

krzyk trzeba bezkresny uwolnić

i siłę

i pewność

płynącą z centrum naszej duszy

 

a potem słuchać należy

i łzy przełknąć

 

bo i tak napłyną

ponownie

 

 

Wierność śmierci

Stukot kopyt

już odlicza mi godziny

śmierć mnie goni

 

choć zdyszana

nic nie zrobi

nie nadąży

 

bo nie musi

tylko ona jedna

wolna w pełni

 

choć bezwiednie jest związana

przysięganiem

nam

wierności

 

 

Kamienie

 

Choć kamienie

trącasz nogi bosym palcem

raniąc i tnąc skórę

 

nie cofniesz się

nawet o słabości milimetr

bo on hańbę zdaje się przynosić

i kalać świętość twoją

w bezczelności

 

nie zniżysz wzroku,

mimo słońca promieni ostrych

co podróż po niebie rozpoczęły

bez zamiaru

spoczynku

ni śmierci

wiecznej

czy bezwietrznej

 

bo miara przebrana raz

przelewać się będzie wiekami

i na wieki zostanie pamiętana

 

choć winna być zapomniana

jak kamienie ostra i obła zarazem

 

jak kamienie

twarda i stała

 

jak kamienie

raniące

tnące

 

skórę nagą.

 

 

About the author
Kinga Młynarska
Mama dwójki urwisów na pełny etat, absolwentka filologii polskiej z pasją, miłośniczka szeroko pojętej kultury i sztuki. Stawia na rozwój. Zwykle uśmiechnięta. Uczy się życia...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *