WIERSZE: Alicja Wlazło

SZUFLADA poleca:

Alicja-Wlazło

Kwiat miłości

 

Gwiazd koronę ubrałaś na skronie

i sądzisz

że jej warta jesteś

 

że co piękne odtruje serce zamglone

przez śmierć i opary mącące umysł

przechodnia każdego

 

sądzisz, że na smarem pobrudzone lico

starczy pudru ze dwie tony wsypać i wklepać w policzki

aż zaróżowieją

i przypomną sobie o miłości

kwiecie,

tak przyćmionym

niegdyś pięknym

dziś na stosie szyderstwa

żywcem spalonym

 

 

Węgle

 

Niech twój smród

odpłynie z wiatru siłą

 

bym nie musiał więcej znosić

oszczerstw twoich o poranku

 

ust zachłannych,

które wiecznie są spękane

krwistą smugą otoczone

 

a te oczy

węgle

 

osmalone twym płomieniem

bo jak spalać własnych wrogów

nie spalając przy tym siebie?

 

Kaznodzieja słów i liter

 

Idę

biegnę

skaczę w biegu

 

i nie myślę przy tym wiele

bo flow myśli biegnie

torem własnych nie-przewinień

 

a wraz z nimi biegnie serce literackie

naumyślnie niesprzężone

z żadnym innym mym organem

 

bo z nicości

widać nicość

 

z serca

serce

 

a ze słów i liter

widać

 

sam już nie wiem

 

 

Koronę założyć

 

koronę złocistą

założyć

 

i kroczyć z dumnie podniesioną głową

by stawić czoła

 

nienawiści

zemście

śmierci

obojętnym spojrzeniom najbliższych

 

poczuć trwogę

bo korona ciąży

i kłuje

i wwiercaja się klejnoty

prosto w czaszkę

i umysł przeszywają strzały zazdrości

a chciwość krąży jak sęp w szatach bogatych

krocząc pospiesznie w moją stronę

 

a ja nie zdążę się odwrócić

bo nie mam prawa

 

tylko kroczyć mogę w koronie złocistej

z podniesioną głową

 

 

Milion znaczeń

 

Szelest kartek

słyszę stale

 

i wyciągam

ręce

 

wszystko po to

by nie znaleźć

by nie zniknąć

całkowicie

 

wśród milionów innych znaczeń

ludzkich

choć nieludzkich

bardziej

 

About the author
Kinga Młynarska
Mama dwójki urwisów na pełny etat, absolwentka filologii polskiej z pasją, miłośniczka szeroko pojętej kultury i sztuki. Stawia na rozwój. Zwykle uśmiechnięta. Uczy się życia...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *