WIERSZE: Agnieszka Zajdowicz

SZUFLADA poleca:

fot. F.D.

Z siebie

 

poszłabym którąkolwiek z dróg

asfaltem, brukiem i po piasku

po srebrnych nitkach, szlakiem mgieł

pięć po księżycu, wpół do brzasku

 

poszłabym w ciemno za wariatką

co mi się głupia z żeber rwie

wyszłabym, bo mi tu duszno, ciasno

poszłabym

ale nie wiem gdzie

 

 

 

High-tech miłosierdzie

 

nie ma znaczenia na jakim drzewie

na krzyżu Golgoty czy na jabłoni

sam tam nie zawisł, skazał go sąd

a my Piłaci umyliśmy dłonie

 

modlimy się teraz zerojedynkowo

z Bogiem, Bóg zapłać, dopomóż

i wdowie grosze ślemy sorbnetami

światłowód rozgrzesza w domu

 

litania wyciągów i esemesów

„Pomagam”, „czuwam w modlitwie”

z kagankiem diod i tranzystorów

czekamy aż przyjdziesz Chryste

 

a Jezus Chrystus w knajpie rżnie bluesa

i śpiewa z pijakami

„Cząstko Higgsa pędzona w próżnię

zapłacz nad wisielcami”

 

 

 

List do świętego Antoniego


dzieci mi rosną Panie Antoni

przestały się czepiać spódnicy jak małpki

całus już tylko skradziony przypadkiem

i nawet nie wtedy, gdy boli kolano

 

mówił Pan, żeby kochać szybciej niż jeżdżą rowerem

żeby łapać skowronki uśmiechów co rano

zanim się rysy wyostrzą na perkatych noskach

nim w tęczówkach oczu odłoży się szarość

 

Panie Antoni

wstaję coraz wcześniej

i co dzień się spóźniam

tak samo

 

 

 

Siła bezwładności

 

 

Nauczyłam się nie patrzeć przez okno o świcie

wschody słońca topię w Styksie czarnej kawy

na ścianie miarowo łka metronom zegara

opłakuje wisielca martwej natury nad łóżkiem

miękkość światła wpadającą antymonową ochrą

w rozżalone ramiona ram

 

 

 

Odkrycia geograficzne

 

odkrywam na nowo

przeciwmigrenowe krajobrazy

ciepłe morze chmur

co się nie mieści w ramach

dachowego okna i wpływa

w malachitowe zatoki

pościeli z Lidla czy Biedronki

może zasnę i nie błądząc

dopłynę do rana

 

About the author
Kinga Młynarska
Mama dwójki urwisów na pełny etat, absolwentka filologii polskiej z pasją, miłośniczka szeroko pojętej kultury i sztuki. Stawia na rozwój. Zwykle uśmiechnięta. Uczy się życia...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *