Patronat Szuflady – konkurs „Sfotografuj wiersz”, „Zwierszuj fotografię”

Drodzy czytelnicy.

Szuflada objęła patronatem kolejne kulturalne wydarzenie, którym jest konkurs wrocławskiego miesięcznika Kontrast pt.: „Sfotografuj wiersz”, „Zwierszuj fotografię”. Serdecznie zapraszamy do udziału. Szykujcie aparaty i ćwiczcie pióra!

logo

Oto kilka słów od organizatora:

Poprzez trwający miesiąc konkurs chcemy wyłonić młodych, zdolnych artystów i dać im możliwość zaprezentowania swoich tekstów i fotografii. Naszym celem jest, by organizowany przez nas event stał się jedną z wizytówek Wrocławia.

Do współpracy zaprosiliśmy poetki: Agnieszkę Mirahinę, Martę Marciniak i Katarzynę Fetlińską oraz poetę Piotra Makowskiego, którzy udostępnili nam po jednych ze swoich wierszy – będą one punktem wyjścia dla fotografów biorących udział w konkursie. Co więcej, w konkursie pojawią się zdjęcia Jakuba Kamińskiego, Damiana Chrobaka, Anny Orłowskiej i Laury Makabresku, które będą podstawą do napisania wierszy. Prace finałowe zostaną wyłonione przez specjalnie powołane jury, w którym znajdą się: dr Adam Poprawa – filolog i krytyk literacki, Marta Przetakiewicz – kuratorka wystaw organizowanych w „Firleju”, Emilia Soboń – fotograf oraz członek stowarzyszenia JCI oraz Joanna Figarskaredaktor naczelna miesięcznika „Kontrast” oraz prezes stowarzyszenia Młodych Twórców „KONTRAST”. Finał projektu odbędzie się w marcu podczas specjalnie zorganizowanego wernisażu we wrocławskim klubie „Firlej”.

Odsyłamy Was do REGULAMINU konkursu.

About the author
Magdalena Pioruńska
twórca i redaktor naczelna Szuflady, prezes Fundacji Szuflada. Koordynatorka paru literackich projektów w Opolu w tym Festiwalu Natchnienia, antologii magicznych opowiadań o Opolu, odpowiadała za blok literacki przy festiwalu Dni Fantastyki we Wrocławiu. Z wykształcenia politolog, dziennikarka, anglistka i literaturoznawczyni. Absolwentka Studium Literacko- Artystycznego na Uniwersytecie Jagiellońskim. Dotąd wydała książkę poświęconą rozpadowi Jugosławii, zbiór opowiadań fantasy "Opowieści z Zoa", a także jej tekst pojawił się w antologii fantasy: "Dziedzictwo gwiazd". Autorka powieści "Twierdza Kimerydu". W życiu wyznaje dwie proste prawdy: "Nikt ani nic poza Tobą samym nie może sprawić byś był szczęśliwy albo nieszczęśliwy" oraz "Wolność to stan umysłu."

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *