O księdzu, który pisał wiersze

blisko-ziemi-blisko-nieba-ksiadz-jan-twardowski-we-wspomnieniachWydawnictwo Zwierciadło uświetniło setną rocznicę urodzin Jana Twardowskiego pięknym wydaniem ponad stu wspomnień bliższych i dalszych znajomych sławnego księdza. Publikację wzbogacił fotografiami znakomity artysta – Czesław Czapliński.

Iwona, Beata i Krzysztof Demscy rozmawiali z uczniami katechety, współpracownikami, przyjaciółmi. Z tych relacji powstał portret człowieka o niezwykłej sile przyciągania, oddanego ludziom i Bogu, wypełniającego misję. Wspaniały nauczyciel życia, pokrzepiający spowiednik, uważny obserwator szanujący każdą istotę, potrafiący słuchać, otwarty, o wielkim poczuciu humoru.

Wszystkie wspomnienia pełne są ciepła i uśmiechu, rozmówcy dzielą się fragmentami listów czy anegdotkami, których byli świadkami lub choćby tymi zasłyszanymi, z radością opowiadają o pierwszym wrażeniu, jakie zrobił na nich niezwykły ksiądz. Zdradzają również upodobania i dziwactwa Twardowskiego, z punktualnością i niedbałością o wygląd na czele. Z ich opisu wyłania się obraz przyjaciela ludzi i zwierząt, smakosza frytek i coli, z radością przyjmującego prezenty i chętnie obdarowującego innych.

Karty tej książki ukazują także wizerunek artysty. Miłośnika sztuki, wielkiego estety, literata, do końca dbającego o swój intelektualny rozwój (zajęcia lingwistyczne), lubiącego wszelkie gry słowne, kalambury. Sam siebie nie nazywał „poetą” tylko „księdzem, który pisze wiersze”. O jego twórczości pięknie wyraził się ks. J. Sochoń: „Według niego [Jana Twardowskiego] poezja jest po to, by spotykać się z ludźmi, ale w inny sposób niż w sytuacji życia codziennego. On [Jan Twardowski] oczywiście specjalnie nie odróżnił życia codziennego od życia artystycznego, u niego – jak u św. Augustyna – sztuka to życie i odwrotnie. Jedno bez drugiego właściwie nie istnieje” [s. 208].

Wśród autorów historii są m.in. Tomasz Jastrun, ks. Adam Boniecki czy Anna Dymna, której opinia może być uznana za głos wielu rozmówców zwracających uwagę na szczególną cechę księdza Twardowskiego: „Miał w sobie coś takiego ciepłego, bliskiego, dobrego. Wydawało mi się, iż znam go od bardzo dawna i że jest moją rodziną” [s. 63].

Z każdą kolejną opowieścią rośnie poziom szacunku, zachwytu i sympatii czytelnika do niesamowitego bohatera. Polecam serdecznie nie tylko miłośnikom poezji księdza, który pisał wiersze.

Kinga Młynarska

               

  1. Tytuł: Blisko ziemi, blisko nieba. Ksiądz Jan Twardowski we wspomnieniach
  2. Autor: Iwona Demska, Beata Demska, Krzysztof Demski
  3. Okładka: twarda
  4. Liczba stron: 240
  5. Data wydania: 2015
  6. Wydawnictwo: Zwierciadło
About the author
Kinga Młynarska
Mama dwójki urwisów na pełny etat, absolwentka filologii polskiej z pasją, miłośniczka szeroko pojętej kultury i sztuki. Stawia na rozwój. Zwykle uśmiechnięta. Uczy się życia...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *